Hodowla ślimaków afrykańskich

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas tylko z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Coraz większa liczba osób natomiast ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest odpowiednim jadalnym gatunkiem. Wielu ludzi nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1-szy rzut oka stworzeń, niemniej jednak nie mając świadomości co dostali na talerzu z całą pewnością przekonaliby się do ich smaku. Można zauważyć, że w omal każdym polskim mieście działa skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, gdyż jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdej osoby stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Zdecydowana większość ślimaków jest przeznaczonych do importu, niemniej jednak duża ich część zostaje w państwie i znajduje własne użycie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych w tej chwili na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, bowiem wymaga bardzo dużego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, ale jest przede wszystkim określona prawem, dlatego w tym momencie jej stworzenie nie jest proste. Globalnie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice zostały otwarte bardzo dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w przyszłości w wielu przypadkach usilnie poszukujemy w swoim państwie.

Warto zobaczyć: skup ślimaków.