Zdrowie w witaminach

Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin powinno się dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednakże codzienna dieta przeciętnego człowieka nie w każdej chwili jest perfekcyjnie zbilansowana, a ze względu na indywidualne preferencje kulinarne, w zdecydowanej większości przypadków w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które nadal są niedużo popularne w polskiej kuchni, a dostarczają pełno cennych witamin , a dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina k2). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Również niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod kątem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na temat jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Właściwa ilość tej witaminy tworzy się jednak głównie latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie istotną witaminą, której bardzo często brakuje w diecie jest witamina b12, która partycypuje w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 powoduje szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy właściwie jest dostarczać naturalnie, jednak aby mieć pewność, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, nie gorzej sięgnąć po suplementy diety uważając, ażeby nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: koenzym q10.